Da Vinci Media Különdíj - Digitális Témahét 2021

2021. március 11.

A Digitális Témahét 2021 program keretében a Da Vinci Media GmbH különdíj pályázatot hirdet három kategóriában a „Keress rá” BAFTA jelölésű, saját gyártású internetbiztonsági videó-sorozatának felhasználására épülő pedagógiai projekteket megvalósító általános iskolák, illetve projekteket szervező pedagógusok vagy online oktatási jó gyakorlatokat dokumentáló  számára. A pályázat együttműködő partnerei a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Tarr Kft. 

A Da Vinci Kids app több órányi, gondosan válogatott oktatási céllal felhasználható ismeretterjesztő tartalmat kínál a 6-12 éves korosztály számára. Díjnyertes, tananyagalapú videókkal és elmés játékokkal a gyerekeket önálló felfedezésre, kísérletezésre és alkotásra buzdítja. 

I. Garantált díj minden résztvevőnek: a „Keress rá” videósorozat felhasználására épülő pedagógiai projekteket megvalósító pedagógusosok 1 éves, a projektben részt vett osztályok tanulói pedig 3 hónapos Da Vinci Kids oktatási app előfizetésben részesülnek.  

II. „Legaktívabb intézmény” különdíjat hirdet azon intézmények számára, amelyek a legtöbb tanulóval valósítanak meg a Keress rá c. videósorozat epizódjai közül szabadon választott epizódra épülő pedagógiai projektet. A nyertes intézmény 1 éves „intézményi” Da Vinci Kids oktatási app előfizetésben részesül. Az intézményi előfizetés, az intézmény nagyságától függően, 100-3000 db 1 éves előfizetést jelent. 

III. „Legkreatívabb pedagógus projekt vagy online oktatási jó gyakorlat” különdíja: a „Keress rá” videósorozatának felhasználására épülő legkreatívabb pedagógiai projektet készítő pedagógus osztálya egy napos, ottalvós Da Vinci Pizsamaparti osztálykirándulást nyer (egy osztály és az óravázlatot készítő tanár, plusz egy fő kísérőtanár számára). A nyereményt minden esetben biztosítjuk, akkor is, ha a járványhelyzet elhúzódik, a nyertessel egyeztetve arra megoldást találva. 

A legkreatívabb pedagógus Vodafone különdíjban is részesül: Hordozható WiFi hotspot + 1 év internethozzáférés. 

A pizsamaparti programon a gyerekek zárás után ismerkednek a helyszínekkel, s nem mindennapi élményeken keresztül szereznek új tudást. A Da Vinci Pizsamaparti élményközpontú tanulási programjának célja, hogy az általános iskolás korosztály új, egyedi megközelítésben dolgozhassa fel a múzeumok, tudományos intézmények/hálózatok által kínált tartalmakat.  A Da Vinci Pizsamaparti program a járványhelyzet miatt várhatóan 2021. május-június hónapban indulhat újra. 

A Keress rá Da Vinci programban 5 különböző tematikájú óravázlat áll rendelkezésre, amelyek a tervezett pedagógiai projekteknek, vagy online oktatási jó gyakorlatoknak a kiinduló foglalkozása lehet, de a pedagógusok saját tervezésű óravázlatot is használhatnak. A javasolt etika, digitális kultúra, osztályközösségépítés tantárgyi keretein túl más, multidiszciplináris megközelítésű tematikus nap vagy verseny során is felhasználhatók a Da Vinci Kids tartalmak. 

Az elbírálás feltételei:   

  • Az intézmény regisztrált a http://digitalistemahet.hu/iskolak  oldalon. 
  • A megvalósuló intézményi vagy pedagógiai projekt minimum 5X25 perc, online oktatási jó gyakorlat minimum 3X45 perc. 
  • A megvalósított projekt beszámolója, valamint a projekt során készült képek, és egyéb produktumok megjelennek az iskola honlapján vagy más publikus felületen.
  • A projektben a Keress rá sorozat választott epizódjai felhasználásra kerültek. 
  • A projekt nyilvános dokumentációjában, illetve pedagóguspályázat esetén a beadandó projektsablonban megjelennek a tanulók által leírt reflexiók a Da Vinci Keress rá tartalmakkal kapcsolatban. 

A Keress rá! című sorozatról 

A Keress rá internetbiztonsági sorozat 18 epizódból áll, 5 epizódhoz kész óravázlat is rendelkezésre áll, amelyek a tervezett pedagógiai projekteknek, vagy online oktatási jó gyakorlatoknak a kiinduló foglalkozása lehet. A pedagógusok saját tervezésű óravázlatot is használhatnak. A javasolt etika, digitális kultúra, osztályközösségépítés tantárgyi keretein túl más, multidiszciplináris megközelítésű tematikus nap vagy verseny során is felhasználhatók a Da Vinci Kids tartalmak. 

A Keress rá c. sorozat ingyenes elérhetőségei: 

  • A sorozat elérhető a Da Vinci Kids appon; az apphoz 1 hónapos ingyenes előfizetést biztosítunk Digitális Témahétre regisztrált iskolák pedagógusai és diákjai számára. Az aktiválás március 22-től itt lesz elérhető: https://get.davincikids.tv/dth/ 
  • A Keress rá sorozat ingyenesen elérhető a Digitális Témahét kezdési időpontjától a Vodafone Filmtár, a Telekom TVGO, és a Tarr Kft. videótár kínálatában is. 

A Keress rá c. sorozat feldolgozásához kapcsolódó kész óravázlatok témái: 

  • Jackrobot kontra Robotron! (Netikettel kapcsolatos ismereteket feldolgozó videóra épülő óravázlat) 
  • A popsztár-katasztrófám (Adatbiztonsággal kapcsolatos ismereteket feldolgozó videóra épülő óravázlat) 
  • Egy kakit küldött! Ez nem volt szép! (Online bántalmazással kapcsolatos ismereteket feldolgozó videóra épülő óravázlat) 
  • Nem akarom, hogy mindenki meglássa a popómat! (Digitális lábnyom fogalmával kapcsolatos ismereteket feldolgozó videóra épülő óravázlat) 
  • Hé, idő van, Nagyi! & Kapcsold ki! Játsszunk! (Egészségmegőrzés és képernyőidővel kapcsolatos ismereteket feldolgozó videóra épülő óravázlat) 

Az óravázlatok és a sorozati órai használatához készült segítség itt érhetők el: http://bit.ly/30dBUqW 

Webinárium-sorozatunk keretében bemutatásra kerültek a videósorozathoz kapcsolódó óravázlatok tanórákon és tanórákon kívüli felhasználási lehetőségei, tantárgyi kapcsolódási pontjai és a Da Vinci Kids alkalmazás órai használata, melynek felvételét ide kattintva tekinthetik meg.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az űrlapok eléréséhez Google fiókba történő bejelentkezés szükséges! 

A különdíjra a Da Vinci Media Különdíj pályázati űrlapjának kitöltésével lehet jelentkezni. 

„Legkreatívabb pedagógus projekt vagy online oktatási jó gyakorlat” kategóriában kötelező szakmai dokumentáció elkészítéséhez letölthető sablonok: 

Projektsablon 

Online oktatási jó gyakorlat sablon 

A pályázat benyújtásának határideje: 2021. május 31. A pályázatokat a Digitális Témahét szakmai zsűrije értékeli.

A különdíj átadására a Digitális Témahét hivatalos díjátadóján kerül sor. 

A pályázattal kapcsolatos kérdések esetén a timea@mertmarketing.hu e-mail címre írhatnak.  

 A pályázatban felhasználásra kerülő Da Vinci Media Keress rá! app letöltésével kapcsolatos kérdésekre a support@davincikids.tv e-mail címre írhatnak.